Als je met een team een puzzel gaat leggen, is het nuttig om ook alvast te gaan denken aan het team dat er in de praktijk straks mee dient te gaan werken. Betrek tijdig de personen die na implementatie deze werkzaamheden gaan oppakken als nieuw regulierwerk, dit is het realisatieteam. Het realisatieteam is het team dat het daadwerkelijk gaat uitvoeren, ook nadat de puzzel is gelegd en dit team is ontbonden.
Mogelijke voordelen:
- Plannen of realisatie: Niet iedereen vindt het leuk om een implementatieteam te werken. Door de werkzaamheden te splitsen kan beter gebruik worden gemaakt van de capaciteiten.
- Inhoud of proces: Door dit te scheiden, krijgen beide stromen de aandacht die het nodig heeft.
- Verdelen: Werkzaamheden kunnen in kleinere stukjes worden gehakt, wat het gemakkelijker maakt om ze uit te voeren. Een grote extra taak is moeilijker te slijten/ uit te voeren dan vijfkleinere taken die meerdere personen er even bij pakken.
- Eerder betrokken: Na afhandeling van het probleem kan een nieuw stukje groene stroom ontstaan. Als de leden van het realisatieteam ook de personen zijn die dit in de toekomst dienen uit te voeren, zijn ze zijdelings onderdeel van het inrichten. Deze mensen zijn overigens vaak grote kennisbanken die de implementatie versoepelen/ finetunen, aangezien dit werk is wat ze waarschijnlijk (in een wat andere vorm) eerder ook al hebben gedaan.
Mogelijke nadelen:
- Versnippering: Door versnippering is het moeilijker om overzicht en voortgang goed te bewaken.
- Te laat betrokken: als vanuit het realisatie team werkzaamheden anders worden opgepakt kan bedacht, is het lastiger om de oorspronkelijke gedachtegang los te laten. De aanpak vanuit de personen die het op langer termijn blijven uitvoeren hoeft niet verkeerd te zijn. Het effect van de aanpak is in deze fase door het teamlastiger te overzien, beschikbare werktijd kan inmiddels aan het afnemen zijn/het team is in afronding en wellicht al bezig met een volgende uitdaging Hierdoor kan er relatief snel een "nee" volgen op een verbetering van de aanpak. Betreft deze mensen tijdig bij de oplossingsrichting, zodat deze input eerder in beeld komt.
Naar: Implementatiefase 1
Gedachte experiment:
- Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle teamleden zich betrokken voelen bij het proces, zowel in het plannen als in het uitvoeren van de oplossingen?
- Op welke manieren kunnen we de voortgang van het project effectiefmonitoren en bijsturen?
- Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het realisatieteam voldoende ondersteuningen middelen krijgt om hun taken succesvol uit te voeren?
- Welke strategieën kunnen we gebruiken om flexibel te blijven en aanpassingen te maken in het plan wanneer dat nodig is, zonder het uiteindelijke doel uit het oog te verliezen?