00f. Gereedschap

0a. DIEMEC

0b. Robot

0c. Waar sta je voor

0d. Plaatjes

1. Het team

2. De puzzelstukjes

3. De puzzel

4. Implementatie fase 1

5. Implementatie fase 2

00e. Benaderingen

F Gereedschap:
Dit hoofdstuk betreft de verzameling van alle onderdelen en aanvullende tools. Er zijn alvast wat tools aanwezig waarmee je op andere manieren door de site kan lopen. Elke tool betreft een eigen onderwerp met bijhorende toelichting.

0a.Schroevendraaier (persoonlijk)
De tips/ onderdelen/ inzichten e.d. gericht op de “ik” op een rijtje.
0b. Boormachine (team)
Met meer personen kan je sneller gaan zoals een boormachine ook sneller gaat dan 1 schroevendraaier. De tips/ onderdelen/ inzichten e.d. gericht op het “team” op een rijtje.
0c. Hamer (ploblem solver)
Hulpmiddel waarmee je in snelle stappen gelijk met het probleem aan de slag kan. Onderdeel “oplossing” bestaat uit veel verschillende inzichten dit zijn de belangrijkste bij elkaar gezet.
0d.Waterpas (gevoel)
Veel wat wij gebruiken is gebaseerd op onze rationele ik. Toch zijn er ook nog andere minder rationele inzichten/ hulpmiddelen die je prima op je werk kan gebruiken.
0e. Zaag (MEC)
Een vraagstuk die mij veel bezig houdt is wat is nu het beste dashboard/ benadering t.b.v. een goed/ doelmatig overleg? Deze vraag heeft het antwoord "MEC" gekregen.

Hoofdstukken:
Naar: A. Persoonlijk
Naar: B. Team
Naar: C. Problemen oplossen
Naar: D. Gevoel
Naar: E. Benaderingen

Deze site bestaat om de volgende redenen:

1. Boek
Als ik met mensen aan de praat ben er wordt er wel vaker gezegd "Je zou hier eens iets meer mee moeten doen, bv een boek schrijven". Een Boek schrijven was ook iets dat ik nog op mijn lijstje had staan "ooit nog een keer doen als er de tijd voor is". Met ons team hebben we afgelopen jaren samen veel bij geleerd en toen kwam een keer de kans om er toch een uitwerking aan te gaan geven. Een van de eerste vragen hierbij was "hoe ga ik hier vorm aan geven?" Het nadelen van het geschreven woord vind ik dat het belangrijk is dat e.e.a. goed/ correct beschreven staat (niet echt een kracht van mij) en ik vind het zonde als het bij een gedachte uitwerking de nadruk teveel op de randzaken/ uitzonderingen terecht kan komen waar het vaak juist gaat om de gedachte zelf. Daarom is mijn voorkeur om e.e.a. te bespreken, dan kan de kennisuitwisseling echt op maat/ de situatie. Helaas zitten er een aardige beperking op hoeveel mensen je zo kan spreken (zeker als dit groot zou worden). Een mooi alternatief zijn voor mij dan tekeningen/ korte animaties. Dit is leuker/ interessanter, meer prikkelend. Het streven voor de site is om uiteindelijk woord om te zetten naar deze uitwerkingen. Aangezien er eerst gestart dient te worden met het verzamelen van het gedachtegoed, is de fase voorlopig nog dit uitwerken in tekst (met bijhorende beperkingen) maar er wordt wel gebouwd. Inmiddels kent deze site ca 150 pagina's met verzamelde concepten/ gedachten/ methoden/ tips waarbij deze ook in relatie wordt gebracht met elkaar. De website is daarmee een mooie stap om de lange termijn wens invulling te geven. Veel van wat er in dit "boek" beschreven staat kan als vanzelfsprekend worden ervaren. Het gaat er dan om om de plek te vinden naar de onderdelen die jou gaan verrijken. Op die pagina zie je ook de linkjes naar rakende onderdelen, waar mogelijk ook de eerste nieuwe inzichtkansen liggen. Het is leuk te merken dat deze informatie, waarvan ik nu ook regelmatig op Linkedin e.e.a. deel, ook echt anderen helpt (vooral als je ook weet wat voor jou de pagina's zijn die interessant zijn voor een nieuw inzicht).

2. Methoden
Middels deze site worden de inzichten uitgewerkt op een soort van kaartjes niveau. Kaartjes met concepten/ gedachten/ benaderingen/ methoden/tips e.d. Door deze methoden eens een keer wat verder uit te werken merk ik dat het nog makkelijker is om dit gedachtegoed in de praktijk te gebruiken voor bv. de mensen of het werk net weer eens leuker of makkelijker te maken. Wat zijn de concepten die ervoor zorg dragen dat alles vanzelf goed gaat en dat iedereen met plezier naar het werk wil komen. Het verzamelen en delen van deze achterliggers is waar het al jaren om draait. Ik/ wij weten lang niet alles, maar het is leuk om onze ervaring op deze website te delen, zodat anderen hier hun voordeel uit kunnen halen.

3. Uitdaging
Met deze site uitwerkingen kan eenieder zelf of met hulp van een coach aan de slag (als die daar voordeel in ziet). Er zijn geen geheimen/ niks is afgeschermd, het is leuk om de inzichten te delen. Mocht het zo zijn dat je denkt, maar ik zou het juist leuk/ fijn vinden als wij komen helpen dan is dat zeker een win/ win. Wij vinden het heerlijk om ook eens een nieuwe werkomgeving in te stappen om daar te mogen helpen/ te mogen werken Ik zou graag nog explicieter op deze manier een nieuwe werkuitdagingen voor ons team willen verkrijgen. Werk is leuk, uitdaging beter en het mogen doen is "knal".

Hoofdstukken
Naar: A. Persoonlijk
Naar: B. Team
Naar: C. Problemen oplossen
Naar: D. Gevoel
Naar: E. Benaderingen
Naar: F. Gereedschap

Waarom deze site?
Waarom een robot?
Waar sta je voor?
Geen woorden maar plaatjes

Waarom een Robot op de startpagina?

Als we naar organisaties kijken denken we geoliede machines te zien waar alles goed gaat. Er wordt daar vast heel goed nagedacht over hoe iets gemaakt, ontwikkelt, verkocht e.d. moet worden. Als ze dat niet zouden doen dan zou die organisatie failliet gaan omdat er dan vast andere organisaties zijn die dat wel goed doen. Deze geoliede machine zie ik als een robot. Het buitenaanzicht geeft niks prijs over de inhoud. Als deze robot/ machine wordt open gemaakt is te zien dat in die organisatie toch mensen verscholen zitten. De mensen in de organisaties/ de teams maken dat iets lukt, werkt of niet. Voor de website is eenzelfde benadering gehanteerd. Het buitenaanzicht ziet er uit als 1 geoliede machine (de robot) als je op de onderdelen die hier om heen staan klikt ga je de robot in en zie je dat hier mensen achter verscholen zitten. Je kan vervolgens op onderdelen doorklikken, waarbij je op concepten/ ideeën/ benaderingen uitkomt waar mensen in de organisatie deze (bewust of onbewust) gebruiken van maken of wellicht nog niet. Wij willen deze benaderingen blijven verzamelen en op deze site een plekje geven en met elkaar in verband brengen. Bij deze (minder conventionele) benadering hoort uiteraard ook een niet alledaagse menu balk (op dit moment de hexagrammen).

Hoofdstukken
Naar: A. Persoonlijk
Naar: B. Team
Naar: C. Problemen oplossen
Naar: D. Gevoel
Naar: E. Benaderingen
Naar: F. Gereedschap

Waarom deze site?
Waarom een robot?
Waar sta je voor?
Geen woorden maar plaatjes

Een managementfilosofie die mij in basis bezig houdt is “men doet waar men op gestuurd wordt”. Wat is het dan wat ik als manager belangrijk vindt/ waar wil ik op sturen? Zijn dit 1,2 6, 10 ideeën. Hoe concreet dient het te zijn of gaat het over iets meer abstracts. Ik heb verschillende dingen in verschillende teams geprobeerd en kwam uit op het volgende: hou het eenvoudig, overzichtelijk, maak het niet te concreet en koppel het aan bepaalde normen en waarden waar wij in de groep voor gaan staan. Dit gezegd hebbende kom ik uit op 2 pijlers: 1 x inhoud + 1 x mens:

Alles gaat vanzelf goed
Dit wil niet zeggen dat alles altijd vanzelf goed gaat, we streven er naar om dit waar mogelijk te bereiken. Er zijn tal van onderwerpen die hier achter steken om deze richting te bewandelen zoals vertrouwen, veiligheid, zelfredzaamheid, elkaar willen helpen, verantwoordelijkheidsgevoel en het maken van gezonde fouten.

Iedereen met plezier naar het werk
Het werk kan heel leuk zijn, maar als de omgeving waar je in werk onvriendelijk is, dan is het plezier om hieraan te mogen werken snel weg. Daar waar je plezier hebt, groeit ook betrokkenheid. Het is meer dan je werktijd zien te overleven. Je werkt een groot deel van je leven, maak daar een leuke tijd van. De grap is dat daar waar men ook plezier heeft men vele malen efficiënter, gemotiveerder is waardoor alles ook steeds meer vanzelf gaat. Het team wordt steeds sterker en het werkt aanstekelijk voor de omgeving.

Hoofdstukken
Naar: A. Persoonlijk
Naar: B. Team
Naar: C. Problemen oplossen
Naar: D. Gevoel
Naar: E. Benaderingen
Naar: F. Gereedschap

Waarom deze site?
Waarom een robot?
Waar sta je voor?
Geen woorden maar plaatjes

Als ik iets nieuws wil leren merk ik dat voor mij het geschreven woord niet het beste werkt. Woorden/ mailtjes zijn saai, zwart/ wit, het is lastig om de bedoeling goed op te schrijven, woorden praten niet terug, het is lastig om uitsluitingen op te nemen of juist niet. Spellingsfouten die bij anderen allergische reacties oproepen, stoppen de boodschap.

Wat voor mij wel werkt: praten, plaatjes, animaties en visualisaties. In gesprek is de informatiestroom (verbaal en non verbaal) vele malen groter, we begrijpen elkaar veel makkelijker en de afstemming wordt veel meer op maat. Plaatjes en animaties zijn gericht op de boodschap en leuker om te bekijken wat daar allemaal uit gehaald kan worden. Op deze site is daarom mijn streven om tekst te gaan minimaliseren en uiteindelijk te gaan werken met zoveel mogelijk plaatjes/animaties om alles wat gezegd kan worden te delen. De aanpak hierbij is dat eerst wel met het geschreven woord gestart wordt en als de site steeds meer gaat werken over wordt gegaan naar animaties. Zo zijn binnen het onderdeel persoonlijke groei de eerste 5 animaties uitgewerkt, waarbij uiteindelijk de toelichting die er onder staat hopelijk weggelaten kan worden.

Hoofdstukken
Naar: A. Persoonlijk
Naar: B. Team
Naar: C. Problemen oplossen
Naar: D. Gevoel
Naar: E. Benaderingen
Naar: F. Gereedschap

Waarom deze site?
Waarom een robot?
Waar sta je voor?
Geen woorden maar plaatjes

1. Het team:
Het eerste onderdeel staat in teken van het onderkennen van het probleem + het samenstellen van een team. Wie gaan het aanpakken? Hoe wordt het team ingericht? Hoe past dit in de organisatie? Dit betreft de volgende onderwerpen:

1a. Rode stroom
1b. Kartrekkers
1c. Teamleden
1d. Rolverdeling
1e. Supporters

‍Naar: A. Persoonlijk
Naar: B. Team
Naar: C. Problemen oplossen

Naar: C1. Het team
Naar: C2. Puzzelstukjes‍
Naar: C3. Puzzel
Naar: C4. Implementatie fase 1‍
Naar: C5. Implementatie fase 2

‍Naar: D. Gevoel
Naar: E. Benaderingen‍‍
Naar: F. Gereedschap

2. De puzzelstukjes

Als het probleem eenvoudig/ makkelijk zou zijn, dan kan je er ook vanuit gaan dat de organisatie dit allang opgelost zou hebben. Aangezien het probleem er nog immer is, is het belangrijk om goed rond te kijken, wat is er echt aan de hand? Vooral bij problemen waarbij de oplossing makkelijk lijkt zal het heel moeilijk zijn om verder te zoeken naar de echte oorzaak. Daarom is dit een enorm belangrijke stap bij het probleem oplossen: Het verzamelen van de puzzelstukjes. Gebruik verschillende benaderingen zoals:

2a. Vlinders
2b. Waarom
‍2c. Helikopter
2d. Oog van de storm
2e. ideeën Generator
2f. Raak je werk aan
2g. Gegevens of informatie
2h. Brainstorm keuze

Hoofdstukken:

Naar: A. Persoonlijk
Naar: B. Team
Naar: C. Problemen oplossen

Naar: C1. Het team
Naar: C2. Puzzelstukjes
Naar: C3. Puzzel
Naar: C4. Implementatie fase 1
Naar: C5. Implementatie fase 2

‍Naar: D. Gevoel
Naar: E. Benaderingen‍‍
Naar: F. Gereedschap

3. De puzzel:

Als de puzzelstukjes verzameld zijn begint het echte puzzelen. Welkeverbanden kunnen er worden gelegd, wat is er aan de hand, zijn alle puzzelstukjes in beeld. Er zijn hierbij verschillende benaderingen die kunnen helpen om tot een uitwerking te komen. De voornaamste stappen:

3a. oorzaak
3b. essentie
3c. proefballonnen
3d. berenplan
3e. 60% versie
3f. Proces of inhoud
3g. Scenario analyse
3h. Advies en beslislijn
3i. Triggerwoorden
3j. Dashboard spagaat
3k. Details

Hoofdstukken

Naar: A. Persoonlijk
Naar: B. Team
Naar: C. Problemen oplossen

Naar: C1. Het team
Naar: C2.Puzzelstukjes‍
Naar: C3. Puzzel
Naar: C4.Implementatie fase 1‍
Naar: C5.Implementatie fase 2

‍Naar: D. Gevoel
Naar: E. Benaderingen‍‍
Naar: F. Gereedschap

4. Implementatie fase 1

Als de oplossing in beeld is (het kan zijn dat je de hele tijd op en neer gaat in de stappen puzzelstukjes verzamelen, puzzel leggen en deze implementatie fase), is draagvlak voor de oplossing en het goed uitrollen van de uitwerking de volgende stap.

De oplossing kan nog zo goed zijn, als niemand het ziet zitten gaat het toch niet gebeuren. Ook als het te lang duurt voordat het gaat weken kan ervoor gaan zorgen dat het geloof in de oplossing steeds verder afneemt. Een opgaande spiraal die steeds meer energie geeft is fijner dan een neerwaartse spiraal, waarbij elke kleine tegenslag de aanleiding gaat geven voorde volgende tegenslag en uiteindelijk alle energie verloren gaat. Deze fase betreft de volgende onderwerpen:

4a. Check
4b. Realisatie team
4c. Idee planten
4d. Pitch
4e. 30 seconden test
4f. Beslisgroep
4g. Sessie of bilat

Naar: A. Persoonlijk
Naar: B. Team
Naar: C. Problemen oplossen

Naar: C1. Het team
Naar: C2. Puzzelstukjes
Naar: C3. Puzzel
Naar: C4. Implementatie fase 1
Naar: C5. Implementatie fase 2

‍Naar: D. Gevoel
Naar: E. Benaderingen‍‍
Naar: F. Gereedschap

5. Implementatie fase 2:
De aandacht in deze fase gaat vooral naar de werking van de organisatie zelf. Dit betreft de groene stroom of grotere mogelijke organisatie ontwikkelingen. Tegelijk kunnen de onderwerpen helpen bij het inzicht in het mogelijke probleem en de oplossingsrichting waarvoor gekozen kan worden. Verder worden in deze fase de andere onderwerpen die een raakvlak hebben op rubriek C. Oplossen nader uitgewerkt . De onderwerpen betreffen:

5a. Statuskleuren
5b. Verjaardagsverhalen
5c. Hybride werken
5d. Plezierige ambitie
5e. Spiraal
5f. Macht
5g. Verslag, actie en besluiten
5h. Simpel
5i. PDCA cirkelgroote
5j. Tijd
5k. Geld
5l. Risico’s
5m. Winstmaximalisatie
5n. Grote organisatie groei
5o. Organisatie krimp
5p. De HRM directeur
5q. De controller directeur
5r. De inhoudelijk directeur
5s. Data groei cirkels
5t. integraal of steekproefsgewijs

Hoofdstukken:

Naar: A. Persoonlijk
Naar: B. Team
Naar: C. Problemen oplossen

Naar: C1. Het team
Naar: C2.Puzzelstukjes‍
Naar: C3. Puzzel
Naar: C4. Implementatie fase 1
Naar: C5. Implementatie fase 2

‍Naar: D. Gevoel
Naar: E. Benaderingen‍‍
Naar: F. Gereedschap